Zo maak jij een wolf uit steen!
Dag wolf fan! Mijn naam is Dylan, ik zit op het Grafisch Lyceum Rotterdam en ik doe de opleiding Mediavormgeven. Hier leer ik alles over het maken van illustraties en grafisch design. In het jaar 2023 loop stage bij het atelier van Simone. Hier werk ik vooral aan illustraties voor Simone haar blogs en ik heb meegeholpen bij het maken van Simone haar boek Natuur beeldhouwen in steen. Vandaag ga ik je leren hoe jij de wolf van onze DIY-pakketten uit speksteen maakt.
Wat heb ik gemaakt?
Ik heb een wolfje gemaakt. In dit blog laat ik stap voor stap zien hoe jij deze ook kan maken!
Waarom heb ik dit beeldje gemaakt?
Dit beeldje is voornamelijk gemaakt door de vraag namens de klant. Het instructieboekje is zo duidelijk mogelijk, maar toch kunnen er soms foutjes in zitten. Daarom ga ik vandaag zo makkelijk mogelijk uitleggen hoe deze wolf gemaakt kan worden, zodat iedereen dit (thuis) kan begrijpen.
Stap 1.
Als eerste stap heb ik met potlood op de steen getekend hoe ik wil dat de vorm van de wolf gaat worden. Je kan hiervoor afbeeldingen zoeken op Google als inspiratie. Ook zou je kunnen kijken naar de label op de doos waarin je de steen hebt gekregen.
Stap 2.
Nu ga ik beginnen met het raspen van het beeldje. Ik probeer ervoor te zorgen dat de vorm van het beeldje zo veel mogelijk op een zittende wolf lijkt. Dit doe ik door de stukjes weg te raspen die buiten de lijnen liggen die ik heb getekend.
Stap 3.
Als ik vind dat de vorm van het beeldje goed is, dan ga ik beginnen met het maken van de details. Ik heb er voor gekozen om het te laten alsof de wolf een soort vacht heeft. Door als het ware een soort laagjes te maken, creëer ik deze illusie. Bij het onderste stuk vacht heb ik bijvoorbeeld meer steen weg geraspt dan bij de bovenste laag. Dit heb ik ook gedaan bij de oren van de wolf.
Stap 4.
Vervolgens ga ik werken aan de details van de benen en de staart. De omlijning van de benen en poten heb ik vlug gemaakt, op dezelfde manier als dat ik de vacht heb gemaakt (stap 3). Zoals je kunt zien heb ik aan de linkerkant van mijn beeldje een stuk steen afgebroken. Dat heb ik gedaan zodat ik makkelijk de poten kan maken en omdat ik wil dat er aan de rechterkant een stuk uitsteekt voor de staart.
Stap 5.
Verder is het belangrijk om alle ruwe vormen een beetje ronder te maken, zoals de vorm van de staart, de benen/poten en het hoofd/oren. Ook heb ik de vorm van de rug wat anders gemaakt, zodat het meer accuraat is. Het is immers zo dat wanneer een wolf zit, de onderkant van de rug best bol is en de bovenkant erg smal. Dat is dus ook precies wat is gemaakt.
Stap 6.
Nu ik klaar ben met het raspen, ga ik alles goed schuren met de schuurpapiertjes, Coarse, Fine en Very fine, oftewel papiertjes 1 2 en 3. Het schuren doe je totdat je het beeld glad genoeg vindt. Dit is eigenlijk persoonlijk, je mag zelf bepalen wanneer je het beeld fijn vindt voelen om vast te pakken.
Stap 7.
Als laatste stap ga ik mijn beeldje oliën met de kleur intensiveringsmiddel. Zorg ervoor dat het volledige beeldje bedekt is in een dunne laag olie. Tot slot laat je deze olie een kwartier intrekken. Ta-da, jouw wolf is af!