De juiste steen uitzoeken
Steen verzamelen en uitzoeken
Hoe ga je te werk als je een steen wilt uitzoeken? Waar let je op?
Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat jouw uitgangspunt is. Ben je op zoek naar een steen met een mooie kleur of een model waar je bij wijze van spreken direct verliefd op wordt, of zoek je een bepaald model of maat omdat je al in gedachten hebt wat je wilt gaan maken?
Wil je een zachte steen waarin je alleen kunt vijlen of raspen, of kies je voor een hardere steen waarin je kunt hakken? Zoek je een homogene steen of mag de steen verrassingen voor jou hebben zoals hardere stukken of wellicht scheuren?
Kom je in een winkel of atelier waar stenen verkocht worden? Dan zie je snel door “ de stenen de berg niet meer”. Begin maar eens met rustig rondneuzen en leg een stuk of 5 stenen apart die jou aanspreken. Wat zoeken ze, waar houden ze van, abstract, figuratief. Strakke lijnen, ronde vormen, is er al een plan of idee?
Klop dan eens op je steen. Klinkt deze hol en dof? Dan zit er vaak een scheur, barst of holte in. Klinkt de steen helder? Dan heb je een gave steen, waarschijnlijk zonder haarscheurtjes.
Maak je stenen ook eens nat. Bij de meeste stenen leveranciers zie je water staan om naar de kleuren in de steen te kijken. Soms kan je ook een rasp krijgen en kan je op de droge delen van je steen voelen of de hardheid van de steen bij je past.
Persoonlijk advies
Omdat de keuze vaak enorm is, is het raadzaam om advies te vragen bij een speciaalzaak of onze winkel. Zij weten vaak exact wat je nodig hebt voor jouw project, zo voorkom je teleurstellingen. Daarnaast kan je aan hen vragen wat voor hardheid bij jou past.
Heb je misschien last van je handen of van je rug? Dan is het misschien niet zo handig om een harde steensoort te kiezen als marmer, dan kies je eerder misschien voor albast of speksteen. Ook heeft je keuze te maken met of je een buiten beeld wilt gaan maken of voor binnen.
Nederland is nou eenmaal geen land voor buitenbeelden. Ze staan niet voor niets weinig in onze straten. Je zal eerder brons tegenkomen doordat het vaak veel regent en daarna gaat vriezen. Hier kunnen de meeste stenen gewoon niet tegen.
Zorgvuldig je steen uitkiezen
Wees zorgvuldig bij het uitkiezen van je steen of kies bijvoorbeeld twee stenen voor een project, zodat je thuis nog even kan kiezen.
Als je nog nooit gebeeldhouwd hebt, begin dan met een Braziliaanse speksteen. Die is daarvoor het ideaalst, die hebben een zand basis en zijn heel homogeen. Het enigste wat je daarin kan vinden is een harderder stukje pyriet. Voorderest zou je eventueel ook voor een Chinees of Aziatische speksteen kunnen gaan. Deze zijn wat gelaagder en hebben ook meer kans op kristalvorming en daardoor kan je soms hardere stukken in de steen tegenkomen. Die kun je dan wel weer heel mooi transparant maken.
Een speksteen hoef je niet te hakken en dat is natuurlijk heel lekker als het je eerste project is of als je bijvoorbeeld binnen huis wilt gaan beeldhouwen, dan is dat niet zo handig. Op het balkon of in de tuin kun je het prima hakken of bij ons in het atelier ben je ook altijd welkom om een les te volgen voor je steen. Speksteen hoef je dus niet te hakken, die kun je gewoon raspen en scheelt je enorm veel stof in huis.
Bij de meeste webwinkels heb je niet de keuze uit alle stenen, bij Samstone is dat anders. Op onze eigen webshop kan je foto’s en prijzen bekijken voor diverse stenen en hoeveelheden, Ook kan je ons een whatsapp- berichtje sturen zodat we je persoonlijk advies kunnen geven. Zo heb je exact de steen wat jij nodig hebt ,wat jij wilt en wat ook past bij jou. Het is een extra service die wij leveren, omdat we natuurlijk gewend zijn vanuit het atelier, dat het fijn is als je zelf kunt kiezen.
Braziliaanse speksteen Aziatisch wit – speksteen Chinees speksteen
Welke stenen behandelen we in het boek?
In het boek behandelen we 3 steensoorten: Speksteen, Albast en Seleniet. Om bij de eerste te beginnen kun je speksteen indelen in de soorten Aziatische en Braziliaanse speksteen, zoals ik hierboven ook al vertelde zijn ze hele fijne homogene stenen om mee te starten.
Albast de gips variant die is lekker als tweede is eigenlijk een hele zachte steen nog binnen de steensoorten meestal hardheid een twee ongeveer ligt een beetje aan de kleur. Wit, bruin tinten, zwart, rood ,roze en allerlei variaties daartussen Regenboog vind ik zelf de allermooiste. Heel belangrijk daar is dat je goed oplet op de aders die erin lopen ik hou erg van een mooie donkere aders die erin zitten maar kan soms wat lastig zijn in je beeld. Je moet het wel los kunnen laten. De oneffenheden die daarin voorkomen en bij Seleniet elke gips variant eigenlijk familie van de albast, is de naald structuur heel erg belangrijk en dat betekent dat je gewoon niet alle vormen die je kan bedenken kunt maken. Je moet dan echt wel opletten dat je meewerkt met de naaldjes dat je er niet in gaat hakken bijvoorbeeld , niet te dun maakt en dan heb je eigenlijk nog verschil in kwaliteit. Over het algemeen hoe meer oranje, hoe steviger waarvan de witte eigenlijk meest kwetsbaar zijn.
Azië groen limoen – Speksteen Arcobaleno regenboog – Albast Seleniet – Oranje
Het uitzoeken van een sokkel
Dat geldt ook voor je sokkel. Als je bijna klaar bent met je beeld is het verstandig om naar een specialist te gaan voor je sokkel. Dit kan soms bij je steenhandel en kunnen ze vaak een sokkel voor je maken maar mijn keuze zou zijn om naar een beeldhouwwinkel achtig iets te gaan of zoals wij, onze eigen winkel hebben In het atelier die kunnen je veel beter adviseren over de positie van je beeld. De mooiste stand, wat voor stenen of sokkel je daarvoor nodig hebt.
Het is vaak niet verstandig om zelf een stuk steen of hout mee te nemen wat je ergens hebt gevonden. Omdat het vaak niet goed in balans te krijgen is en dan veel meer kost om het uiteindelijk aan te passen van de sokkel.
Een sokkel is altijd best een dure keus dus zorg dat je goed geïnformeerd wordt en dat je ook de ideale de positie kiest dit kan dan ook weer het beste bij een specialist. Ook voor je sokkel geldt die buiten staan die verweren gewoon heel snel in Nederland hè wat ik al verteld heb vaak door vocht vrieskou maar ook door de vervuiling en verzuring van de lucht. In basalt of graniet is het nou eenmaal niet zo makkelijk te beeldhouwen.